Slik bruker du regenerering på elbilen din

Alle liker å spare tid og penger. Det samme gjelder elbileiere, og i tillegg ønsker vi oss mer rekkevidde. Og nettopp derfor bør du bli en proff på regenerering – da kan du få en mer behagelig kjøretur uten for mange ladestopp, og flere mil med kjøreglede.

Lesetid 5 minutter

Nye elbiler er spekket med innovativ teknologi som gir deg komfortable, trygge og sportslige kjøreopplevelser. Noen av disse teknologiene er store skjermer, avansert infotainment, 360-graders kamera og omfattende sikkerhetssystemer som Night Vision, Lane Assistant – og regenerering. 

Uansett om du allerede eier en elbil eller vurderer å kjøpe en, er det smart å lære seg hvordan du utnytter regenereringen på den mest mulige effektive måten. Det gir deg nemlig flere mil på tanken – helt gratis. 

Og for å ta det vitenskapelige først: 

Hva er regenerering?

Regenerering er en funksjon som kort forklart gjør at du gjenvinner energi under kjøring. Og med fare for å bli veldig teknisk: Når du bremser eller slipper gassen, fungerer bilens elektriske motor som en generator, og omdanner kinetisk energi til elektrisk energi. Denne energien produserer strøm som blir lagret i batteriet, og på den måten øker du rekkevidden. 

Med andre ord, under regenerering lader du bilen mens du kjører.

VOYAH FREE imponerte i NAF El Prix – kjørte lenger enn WLTP-rekkevidden

Når bør du bruke regenerering?

Regenerering er ideelt når du kjører i nedoverbakker, eller skal redusere farten – som foran lyskryss. Og nettopp i bygater og køkjøring med mye stopp og start er regenerering spesielt effektivt. Er du flink til å beregne og holde avstand til bilen foran, blir du etter hvert så dreven at du ikke behøver å bruke bremsene. 

Dette betyr samtidig at regenerering fører til mindre slitasje på bremsesystemet, og dermed lavere servicekostnader. 

Nå kan du få VOYAH FREE til kun 4 990 kroner per måned de tre første årene

Til bykjøring er regenerering spesielt effektivt, og reduserer både forbruk og slitasje.

Når bør du ikke bruke regenerering?

Det er viktig å vite at regenerering ikke alltid er like matnyttig. Et eksempel er om høsten og vinteren når du kjører på glatte veier – da bør du være forsiktig. Det er fordi regenerering bremser bilen, og da påvirkes veigrepet. Dette betyr at om det er snø eller is, kan bilen begynne å skli når du slipper gassen. Det kan bli dramatisk, spesielt hvis du er i en sving. 

Dersom du er i tvil om hvilket føre som venter deg på veien når du skal ut på tur, kan det være smart å redusere eller skru av regenereringen og heller bruke bremsene. Og som du lærte da du tok lappen – være forsiktig med gassfoten og avpasse farten etter forholdene. 

Slik pakker du elbilen trygt når du skal på ferie

Når er det «frivillig» å bruke regenerering?

Mange kjører uten regenerering når de skal på lengre turer. Det gir jevnere kjøring og reduserer faren for å bli bilsyk, siden farten ikke begynner å reduseres med en gang du slipper gasspedalen. 

Noe av det samme gjelder når du kjører fort på motorveien. Regenerering er mest effektivt ved lavere hastighet, og når du bremser ofte. Det betyr at det ikke er like effektivt når du cruiser av gårde i 110 kilometer i timen. Og så er det jo igjen dette med at det blir en mer behagelig tur når du kjører i jevn hastighet. 

På den annen side – har du en følsom høyrefot, lærer du deg etter hvert å kjøre med regenerering på langtur og i høye hastigheter hvis du foretrekker det. 

Noen fakta om VOYAH FREE

 • Rekkevidde: 500 km (WLTP)
 • Firehjulstrekk og luftfjæring
 • Effekt: 489 hk
 • 0-100 km/t: 4,4 sekunder
 • Batteri: 106 kWh brutto
 • Bagasjevolum: 560/1320 liter
 • VOYAH app

Regenerering i VOYAH FREE 

Som regel har elbiler to nivåer på regenereringen av typen “lite” eller “mye”, og du har selvsagt også mulighet til å skru den av. VOYAH FREE er litt mer avansert enn som så, samtidig som den er enkel å bruke – her er det nemlig fem ferdigprogrammerte kjøremoduser, og ett der du velger ditt eget personlige oppsett:

 • Eco
 • Comfort
 • Performance
 • Outing
 • Snow
 • Individual

I Individual kan du altså stille inn ønsket nivå på regenereringen. I tillegg kan du velge høyde på fjæringen, rattmotstand og ikke minst tre ulike kjøreegenskaper – økonomisk, komfortabel eller sport.

Her kan du lese mer om komfort, rekkevidde og spesifikasjoner på VOYAH FREE

4 enkle tips for å kjøre med regenerering

 • Du kan selv velge nivå på regenereringen, eller den justeres automatisk etter kjøremodusen. Prøv deg frem, og finn nivået som fungerer best for deg.
 • Vær oppmerksom på vei- og værforholdene. Hvis det er glatt, bør du være forsiktig med å bruke regenerering siden det kan påvirke veigrepet.
 • Planlegg kjøreturene dine, og prøv å unngå raske akselerasjoner og bråbremsing. Kjører du jevnt og forutsigbart, kan du få en mer effektiv regenerering.
 • Jo bedre du kan lese trafikken, desto mer kan du utnytte regenerering. Ser du et lyskryss eller kø foran deg – lett på gassen og la regenereringen gjøre jobben.

Hvor mye tjener du på regenerering?

Det er mange måter å tjene på, og med regenerering kan du altså oppfylle tidligere nevnte elbileieres ønsker – tid, penger og rekkevidde.

 • Tid fordi du klarer deg med færre ladinger både i hverdagen og på langtur.
 • Penger fordi du kan kjøre forbi hurtigladerne, og heller lade hjemme eller på hytta.
 • Rekkevidden kan økes med 10 prosent, noe som betyr mange kilometer.

Hvor mye du tjener – eller sparer – vil selvsagt også avhenge av kjørestilen din, veien, været og mange andre faktorer. 

Med regenerering øker du rekkevidde og reduserer behovet for lading.

Og med dagens strømpriser er det jo greit å spare der du kan. Kanskje tar du kortere og kaldere dusjer, har senket innetemperaturen med en grad eller to og fyller vaskemaskinen før du setter den på? Vær gjerne mer bevisst når du kjører elbilen også – den går jo tross alt på strøm. 

Det er kanskje marginalt hvor mye du sparer, men som som vi alle vet – “mange bekker små” og så videre. Hvis forskjellen er å komme seg helt frem istedenfor å måtte stoppe og fylle opp noen prosent på en hurtiglader langs veien, kan det være lurt å velge regenerering. 

I tillegg til at regenerering kan gi deg mer økonomisk kjøring, er dette bare en av mange smarte og imponerende teknologier som øker effektiviteten og forlenger rekkevidden på elbilen din. 

Og apropos teknologi – vi skulle likt å se den fossilbilen som produserer drivstoff i nedoverbakker.

Skal du på ferie med elbilen i sommer? Sjekk disse 9,3 smarte tipsene!

Vil du se og prøvekjøre en VOYAH?

Da er du velkommen til å besøke oss på nærmeste Experience Center, Flagship Store eller Showroom, som vi har flere steder i hele Norge. Du kan enkelt booke prøvekjøring på nettsiden vår.

Gled deg til en elektrisk, bærekraftig og høyteknologisk kjøretur med VOYAH.