Slik pakker du trygt til ferien i små og store elbiler

Hvis du spør nordmenn hva de ønsker seg når de skal ha ny bil, kommer plass langt opp på listen. Og det gjelder både for mennesker og bagasje. Siden vi etterhvert har fått store elbiler, er det mange av oss som kanskje ikke er så nøye på hvordan man pakker. Men hvor du plasserer bagasjen og måten du stabler den din på, kan redde livet ditt.

Lesetid 6 minutter

Når du skal pakke før ferien – visste du at kofferter, kjølebokser og andre ting du har i i bilen kan bli rene dødsfeller? Og at dersom du pakker for tungt for høyt, går dette ut over kjøreegenskapene på bilen din? 

Men, hvorfor er det så viktig å pakke riktig? Det er fordi at dersom du kjører i 50 kilometer i timen og det blir et bråstopp, 30-dobles vekten av en gjenstand. Det betyr at et nettbrett som veier 400 gram, plutselig veier 12 kilo mens den fyker gjennom kupeen. På samme måte vil halvannen liter brus veie 45 kilo, og en koffert på 10 kilo øker til hele 300 kilo. 

Følger du disse tipsene og pakker smart når du skal på ferie, får du plass til alt – og litt til. Og ikke minst er både mennesker og dyr trygge.

Dagen før

Ta en tur til nærmeste bensinstasjon, og sørg for riktig lufttrykk i dekkene. Har du for lite luft i dem og en tungt lastet bil, kan du risikere å miste veigrepet i en situasjon som vanligvis ikke hadde bydd på noen problemer. Hva som er riktig lufttrykk, finner du vanligvis i dørkarmen på førersiden. 

Når det er gjort, tar du en kikk i brukermanualen og sjekker hva som er maksimalt tillatt lastevekt. Om du ikke finner den i hanskerommet, har de fleste nyere biler en brukermanual på nett. Det gjør det lettere for deg å søke også. 

Husk at du ikke kan fylle opp bilen med bagasje til du har nådd maksimal tillatt lastevekt, og så kjøre av gårde – totalen er nemlig iberegnet passasjerer og bagasje. 

I VOYAH FREE er maksimalt tillatt lastevekt hele 605 kilo

Få oversikt

Før du starter pakkingen er det lurt å sette alt i gangen, slik at du ser hva som faktisk skal være med. Det gjør det også lettere å ikke glemme noe. Det er ganske kjipt å måtte laste ut alt, for så å legge den flatpakkede bokhyllen som skal til tante Tove innerst. Sjekk også at du har fri bane til festepunktene i hvert hjørne av bagasjerommet, dersom du skal bruke disse.

Og du – ikke glem å ta ut ladekabelen før du begynner å laste inn. Pass på at du lett får tak i varseltrekant, og eventuelt førstehjelpsutstyr og brannslukningsapparat. Vi regner også med at du har refleksvesten på plass? 

VOYAH FREE har bagasjerom på 560 liter

VOYAH FREE har romslig bagasjeplass

Tyngst og størst først

Bokhyllen til tante Tove er nemlig ganske tung, og den skal derfor innerst og nederst, slik at bilen får et lavt tyngdepunkt. Der legger du også andre tunge ting som kofferter. Pass på at du får en jevn fordeling, og at alt er stabilt. Ligger de tyngste tingene lavt og fast helt inntil baksetet, vil ikke disse ha mulighet til å få fart på seg hvis du må bråstoppe. 

Så fortsetter du med lettere og lettere oppover og bakover, og fyller hulrommene med ting som klær og soveposer. Ikke pakk høyere enn nakkestøttene – og det gjelder selv om du har bagasjenett. Da fyker ikke gjenstandene forover ved bråstopp, samtidig som du bør ha fri sikt bak bilen også. Hattehyllen er heller ikke et sted å legge bagasjen på, både med tanke på fri sikt og flyvende gjenstander. 

Var det noe du ikke fikk plass til? Om et eller flere seter er ledig, kan du sette en bag på det – og feste den i sikkerhetsbeltet.

Fremdeles noe du ikke fikk plass til? I så fall kan du legge det i frunken. Hvis mulig, er det smart å ikke pakke noe der – da har du et sted å legge handleposene på vei til hytta. 

Frunken i VOYAH FREE rommer 75 liter

Du finner ekstra plass i frunken på en VOYAH FREE

Ikke la noe ligge løst

Og årsakene til det vet du allerede. Når telefoner, nettbrett og PC-er ikke brukes, legg dem under setet, i hanskerommet eller i et av oppbevaringsrommene under dashbordet. 

Mens vi er inne på telefoner og nettbrett – i en bråstopp er det fort gjort at de glipper ut av små barnehender som spiller eller ser på favorittserien. Sagt på en annen måte: Barn skal aldri holde skjermer kun med hendene sine. 

På lange turer som fort blir kjedelige for de minste, kan det være smart med underholdning. Så hva gjør du da? Jo, du monterer en kollisjonstestet og godkjent nettbrettholder i nakkestøttene på setet foran. Disse finner du enkelt på nett, og de koster noen få hundrelapper. Med andre ord – en trygg, god og rimelig investering. 

Noen fakta om VOYAH FREE

  • Rekkevidde: 500 km (WLTP)
  • Firehjulstrekk og luftfjæring
  • Effekt: 489 hk
  • 0-100 km/t: 4,4 sekunder
  • Batteri: 106 kWh brutto
  • Bagasjevolum: 560/1320 liter
  • VOYAH app

Pass på taklasten

Du husker at bagasjen skal være lettere desto høyere du kommer? Det gjelder så absolutt takstativet og takboksen også. 

De fleste av dagens store elbiler kan ha taklast, men det gjelder slett ikke alle. Dette må du derfor sjekke. Om du overskrider maks taklast går det ikke bare utover veigrepet og kjøreegenskapene på bilen, og dermed trafikksikkerheten – det er rett og slett ulovlig. 

Sjekk nøye at takboksen er godt festet til takstativet. Et smart tips er å stroppe fast det du har lagt i boksen. Da slipper du å få ski, staver og andre gjenstander som fyker ut og frem ved en kollisjon, og forårsaker ytterligere skade. 

VOYAH FREE kan ha taklast på inntil 75 kilo

Hundebur – og kattebur

Det føles nesten unødvendig å nevne dette, for de siste årene har vi blitt veldig flinke til å sikre kjæledyrene våre i bil. Meeen, en aldri så liten oppfrisking er uansett aldri feil.

Det finnes sikkerhetsseler hunden og katten kan bruke på korte turer, men på langtur er bur absolutt å foretrekke. Disse fås i et utall varianter og størrelser, så her må du finne ut hvilke som passer best til kjæledyret – og bilen din. Det blir en lei start på ferien hvis alt er klappet og klart, og det viser seg at buret er så stort at du ikke får igjen bakluken. 

Og, du – ikke la kjæledyrene være alene i bilen, da den kan bli veldig varm veldig fort. En god regel er at når du går ut av bilen, skal Mons og Fido også få lufte seg.

9,3 tips til deg som skal på ferie med elbilen i sommer

Tilhengervekt

Om du skal pakke i tilhenger, gjelder det samme som for bagasjerommet – størst og tyngst fremst og innerst, og lettere oppover. 

Det mange glemmer, og spesielt når de skal på ferier, er å sjekke maksimal totalvekt og tilhengervekt for bilen sin. Dersom du ikke allerede vet det, står det i vognkortet eller i instruksjonsboken – som du som regel også finner på nettet. 

Å kjøre med mer enn maks tillatt totalvekt og hengervekt er både ulovlig og farlig. Du får redusert veigrep, mindre stabilitet og lengre bremselengde. I tillegg risikerer du å blende møtende biler. Blir du stoppet med for høy totalvekt og/eller tilhengervekt må du ikke bare betale en bot, men også å måtte sette igjen tilhengeren eller den tyngste bagasjen. Som bokhyllen til tante Tove.

VOYAH FREE har en tilhengervekt på 2000 kilo

Bruk god tid på kjøreturen, og ta det rolig i trafikken. Hold hodet kaldt når det er kø, og ta hyppige pauser underveis slik at du ikke blir sliten bak rattet. 

Vi ønsker deg en god og trygg bilferie! 

Her kan du lese mer om den komfortable elSUV-en VOYAH FREE

Vil du se og prøvekjøre en VOYAH?

Da er du velkommen til å besøke oss på nærmeste Experience Center, Flagship Store eller Showroom, som vi har flere steder i hele Norge. Du kan enkelt booke prøvekjøring på nettsiden vår.

Gled deg til en elektrisk, bærekraftig og høyteknologisk kjøretur med VOYAH.