Leasing elbil – noe som passer for deg?

Når du skal ha bil, kan du gjøre det på flere måter: Betale kontant, ta opp et billån, leie, abonnere – eller lease. Kanskje du vurderer leasing av elbil? Hva er i så fall fordelene og ulempene? Bør du lease eller la være? Her får du svar på alle spørsmål om leasing.

Lesetid 7 minutter

Å lease bil blir stadig mer vanlig. Andelen som har finansiert bilen sin på denne måten er ifølge Statistisk sentralbyrå på 31 prosent. For elbilene er tallet enda litt høyere – her er det 35 prosent som velger leasing. 

De fleste andre finansierer bilen sin med lån, og derfor er det vanlig å sammenligne kostnadene nettopp mellom nettopp lån og leasing. Men først:

Hva er leasing?

Leasing kan defineres som en «Finansieringsform som kan sees på som en mellomting mellom leie og lånefinansiering. Utleier har eiendomsretten til leasingobjektet, mens leasingtaker har bruksrett.» 

For å ta det litt mer folkelig: Leasing er en avtale der en bilforhandler gir deg rett til å bruke en bil i en definert periode, mot at du betaler leie – som består av eventuell forskuddsleie, etableringsgebyr og månedsleie. Perioden er som regel på tre eller fire år, men du kan velge å inngå kortere leasingavtaler på ett eller to år. Bare vær oppmerksom på at da må du betale ekstra moms. 

Å lease VOYAH FREE gir deg fleksibilitet – du trenger ikke å ta opp lån, og velger selv om du vil ha bilen i 1, 2, 3 eller 4 år.

Når leasingperioden er over, kan du velge å kjøpe bilen til en forhåndsavtalt pris, levere den tilbake eller fornye avtalen med en ny bil. 

Lease elbil – hva er fordelene?

Det kan gi deg mange fordeler “på kjøpet” å lease bil.

Du binder ikke opp kapital
Med leasing kan du velge om du vil betale forskuddsleie. Gjør du det får du lavere månedspris, og som hos VOYAH også lavere rente. Forskuddsleien er omtrent som egenkapital, men forskjellen er at når du skal lease trenger du ikke å ta opp lån i banken.

Du får en ny og trygg elbil
Biler som leases ut, er alltid nye. Det betyr høyere kjørekomfort, avansert teknologi, oppdaterte sikkerhetsfunksjoner, og de kan ha stort batteri som i tillegg er mer energieffektivt – hvilket gir lavere forbruk. Dessuten vil fire år som regel være nok med tanke på garantier.

Du får et forutsigbart bilhold
Leasing gir deg forutsigbarhet med tanke på utgifter. Dette gjør det enkelt for deg fordi du vet hva som skal betales hver måned, og inngår du i tillegg en serviceavtale får du heller ingen overraskende kostnader når bilen får sitt jevnlige vedlikehold.

Du slipper å bekymre deg for om du får solgt bilen din
Om du velger å levere bilen tilbake etter avtaleperioden, trenger du ikke å bekymre deg for om du får solgt den eller om du kanskje får mye mindre for den enn du hadde sett for deg. Det er leasingselskapet som har beregnet hva prisen på bilen er når du leverer den inn, og da er det også de som tar risikoen.

Lease elbil – hva er ulempene?

Der det finnes fordeler vil det alltid finnes ulemper, og leasing er intet unntak.

Du har ikke kapital i bilen din
Når du leaser, er det ikke du som eier bilen. Det betyr at du ikke har mulighet til å selge den senere eller bruke den som egenkapital for den neste bilen du kjøper. Samtidig betyr det også at du ikke kan endre eller tilpasse noe på den.

Du er ansvarlig for skader og slitasje
Hvis du velger å levere fra deg bilen etter endt leasingperiode, blir den nøye gjennomgått. Har den bulker? Er det rifter i setene? Har du fulgt serviceavtalen? Har du skader og slitasje utover det som betegnes som normalt må du betale for reparasjon av dette.

Du kan ikke kjøre så langt du vil
De fleste leasingavtaler har en begrensning på hvor langt du kan kjøre per år – vanligvis er denne på 15 000 kilometer. Hvis du overstiger denne grensen, vil det koste når du leverer inn bilen. Kjører du til jobben hver dag, kommer kilometerne fort.

Du får ikke solgt bilen din
Når leasingperioden er over, har du ingen bil å selge. På den annen side – er du fornøyd med bilen din, kan du velge å kjøpe den.

VOYAH FREE har mye smart teknologi, med blant annet tre skjermer for både fører og passasjerer, Night Vision – og massasje i forsetene. 

Hvem passer leasing for?

Det er ikke alle som bør lease bil. Det gjelder kanskje spesielt hvis du har variabel inntekt, ikke har for vane å følge serviceintervaller på bilene dine eller kjører 40 000 kilometer i året.

Derimot kan leasing passe for deg som:

 • Har stabil økonomi
 • Ønsker ny bil
 • Mangler egenkapital
 • Ikke ønsker å ta opp lån
 • Trenger enkelhet og forutsigbarhet
 • Bytter bil hvert tredje til fjerde år ettersom behovene endrer seg
 • Ikke kjører alt for mye
 • Tar vare på bilen
 • Følger serviceavtalen
 • Vil slippe å ta bryet med å selge bil

Her kan du lese mer om leasing – og andre måter å finansiere bilen din på

Noen fakta om VOYAH FREE

 • Rekkevidde: 500 km (WLTP)
 • Firehjulstrekk og luftfjæring
 • Effekt: 489 hk
 • 0-100 km/t: 4,4 sekunder
 • Batteri: 106 kWh brutto
 • Bagasjevolum: 560/1320 liter
 • VOYAH app

Hva koster det å lease elbil?

Det avhenger av bil, modell, avtalen du inngår, om du skal betale forskuddsleie, årlig kjørelengde, om service skal være med og hvor lenge du skal ha bilen. Også tilbud og etterspørsel kan spille inn. Som du da sikkert forstår er det vanskelig å gi en prisliste på leasing. 

Dette er kostnadene som påløper – eller kan påløpe – når du leaser:

Forskuddsleie
Noen har dette som krav, mens andre ikke har det. Jo mer du betaler i forskuddsleie, desto lavere blir månedskostnadene. Husk også at forskuddsleie gir deg lavere rente hos VOYAH.

Etableringsgebyr
Dette er et engangsbeløp du betaler når du inngår avtalen. Som regel utgjør ikke dette noen stor kostnad, men tre til fire tusenlapper bør du regne med.

Månedsleie
Denne er det du betaler hver måned så lenge du har bilen. Merk at månedsleien kan variere opp eller ned dersom rentenivået endrer seg.

Serviceavtale
Du velger selv om du vil bake denne inn i månedsleien, eller ta kostnaden når bilen er på service. Det du uansett må huske på, er å overholde vedlikeholdsintervallet på bilen.

Forsikring
Dette er du som har ansvaret for når du leaser, og VOYAH har gjort forsikring enkelt og rimelig for deg – gjennom Fri Start fra If får du de 30 første dagene gratis. I tillegg har Fri Start en rekke smarte og fleksible løsninger som kommer godt med når du leaser elbil.

Bombrikke
Om du ikke oppretter en autopassavtale, vil bomselskapet fakturere leasingselskapet som igjen fakturerer deg – og de legger garantert på et aldri så lite gebyr…

Så, lønner det seg å lease eller låne?

Kostnadene på leasing sett i forhold til lån kunne stått både under fordeler og ulemper. I noen tilfeller blir det dyrere, og i andre billigere. For å ta den vanlige klisjeen – det er vanskelig å spå, særlig om fremtiden. 

Hva restverdien av elbilen din vil være om for eksempel fire år avhenger av mange faktorer: Har det kommet ny teknologi som gjør at bilene kjører dobbelt så langt på halvparten så stort batteri? Vil det komme nye avgifter? 

En av fordelene med VOYAH FREE er at den allerede er fullspekket. Det betyr at du ikke behøver å betale for kostbart ekstrautstyr – alt er inkludert. 

Det er slik at teoretisk sett synker verdien på biler med 20 prosent det første året, og så 10 prosent hvert år siden. Praktisk sett kan verdien synke alt fra 10 til 90 prosent i løpet av de fire første årene.

Nettopp denne typen ting har de som leaser ut elbilen din har tatt med i regnestykket når de beregner prisen, og sannsynligheten for at de treffer bedre med spådommene enn deg er stor. 

Likevel – det er som du har lest mange gode grunner til at leasing har blitt populært. Om du lurer på noe om leasing, er det bare å ta kontakt med oss i dette skjemaet – eller under her.

Et godt tips til slutt er å følge med på om bilen du ønsker deg har kampanje på leasing – eller andre tilbud som gjør at du får bilen raskere og til lavere pris.

Vil du se og prøvekjøre en VOYAH?

Da er du velkommen til å besøke oss på nærmeste Experience Center, Flagship Store eller Showroom, som vi har flere steder i hele Norge. Du kan enkelt booke prøvekjøring på nettsiden vår.

Gled deg til en elektrisk, bærekraftig og høyteknologisk kjøretur med VOYAH.