Forside > 5 gode tips til deg som skal prøvekjøre elbil

5 gode tips til deg som skal prøvekjøre elbil

Har du bestilt tid for å prøvekjøre det som kan bli den nye elbilen din? Her får du tipsene som gir deg best utbytte av prøvekjøringen – og som gjør det enklere å ta det riktige valget.

Lesetid 6 minutter
Les mer

For noe år siden var det utenkelig, men i dag kjøper mange sin nye elbil både usett og uprøvd. 

– Det kan du selvsagt gjøre om du ønsker det, men personlig vil jeg anbefale deg å prøvekjøre elbilen først, sier Lars Mabro Carlsson. Han er salgssjef i Electric Way, som selger bilmerket VOYAH i Norge. 

En av årsakene til at vi drister oss til å kjøpe bil uten å ha sett den «live», er at vi er blitt flinke til å undersøke og sammenligne på nett. Da mener Lars at du mister noe på veien, og han kommer med følgende råd: 

– Det er først når du prøvekjører du finner ut om dette er elbilen du ser etter. 

Hva bør du tenke på når du har booket prøvekjøring, og snart skal sette deg bak rattet i det som kan bli din og familiens neste bil? Her er Lars’ beste tips for en vellykket prøvekjøring.

1) Ikke vær redd for å stille spørsmål

Tenk gjerne gjennom om du har noen spørsmål på forhånd, slik at du får stilt dem mens du er der. 

– Våre VOYAH Mates står klare til å svare på alt du lurer på, om det så gjelder selve bilen, sikkerhet, finansiering eller forsikring, forteller Lars.

Hvis du ikke har hatt elbil før, er det naturlig at du har spørsmål om blant annet

  • Batterikapasitet
  • Rekkevidde
  • Teknologi
  • App
  • Lading

– Få selgeren til å forklare deg disse tingene, og samtidig vise deg hvordan du åpner ladeluken. Dette varierer fra bil til bil, og kan derfor være nyttig å ta en kikk på selv om du er en dreven elbilsjåfør. 

Lading er en ny verden for mange. Dersom du skal lade hjemme, bør du ikke gjøre det fra stikkontakten – det beste er å ha en ladeboks, bokstavelig talt for sikkerhets skyld. 

– Her kan det være mye du må lære deg med tanke på hjemmelading, hurtiglading, ladehastighet og forskjellen på kW og kWh, men det hjelper våre VOYAH Mates deg med. 

Har du spørsmål om lading? Da bør du lese ladeguiden vår

VOYAH FREE har Night Vision. Den hjelper deg å se mennesker langs veien – og dyr som gjemmer seg i veikanten.

– Jeg må legge til at det som kjennetegner de som setter seg inn i en VOYAH, er at de alltid blir imponert over at bilen har tre store skjermer. Trykk på dem og prøv deg frem med navigasjonen, og hvordan du stiller inn ulike kjøremodus fra Performance til Snow. Sjekk også Night Vision, som gir deg en trygg opplevelse når du kjører i mørket.

2) Test elbilen på ulike typer veier

Så er det endelig klart for kjøreturen. Denne kan du enten ta alene eller sammen med selgeren.

– Ofte kan det være en fordel å ha med selgeren på prøvekjøringen. Da kan du spørre om alt du måtte lure på underveis. Det kan jo dukke opp spørsmål der og da som du ikke tenkte på i forkant av turen, tipser Lars.

Noe som overrasker mange, er hvor mye teknologi som finnes i nye elbiler. Det er litt å sette seg inn i, men det meste er intuitivt og enkelt. Så om du ønsker å ta prøvekjøringen alene, vil du klare deg helt fint. 

VOYAH FREE hylles for sine gode kjøreegenskaper, og du kommer som regel helt frem – WLTP-rekkevidden er på hele 500 kilometer.

– Planlegg på forhånd en rute du vil kjøre. Velg en der du får prøve bilen på svingete landeveier, rette motorveier og i trange bygater, slik at du ser og føler hvordan den fungerer under forskjellige forhold og på ulike underlag. Husk å teste hvordan bilen er å parkere, både selv og med den automatiske parkeringsassistenten.

3) Prøvekjør elbilen med hele familien

Er du på jakt etter en familiebil, bør du prøvekjøre den sammen med dem.

– Ta med deg familien på turen, med eller uten selger. Da kan dere sjekke takhøyden, plassen i baksetet, bagasjerommet og hvordan det blir å få kofferter og barnevogn og eventuelt hundebur inn i bilen. Det er tross alt viktig at bilen fungerer like godt på bilferie som til hverdags, forteller Lars.

Selv har han fokus på kjørekomfort, drag i bilen, lydisolering og hvordan den oppleves på veien. 

– Noe jeg også er opptatt av er selve kjørefølelsen og opplevelsen av bilen. Dette er jo litt som å dra på date: Hvis du slapper av og virkelig nyter turen, og tar deg selv i smile mens du ruller komfortabelt gjennom landskapet – da kan du ha møtt «the one».

Luksus-SUVen VOYAH FREE er en super familiebil: Trygg, komfortabel, romslig og med god plass – også til kofferter og barnevogn.

4) Sjekk garantier, service, forsikring og finansiering

Dette kan være en vanskelig jungel å navigere i. Lars påpeker at det skyldes at hver bil har sine tall du må forholde deg til. 

– Velg en bil som har høy standard og gode garantier på batteripakken, lakk og gjennomrusting. Dette finner du ut av på nett, eller du kan spørre selgeren. 

Det er smart å sjekke serviceintervallene på bilen, og ikke minst forsikre deg om at det er kort avstand mellom verksteder og skadeverkstedene. Det sies jo at de fleste ulykker skjer i hjemmet, men det gjelder ikke bil. 

– Noe som er spesielt smart i så måte, er gratis veihjelp. Du kan miste bilnøklene, få en punktering eller ikke få start på bilen. Hos oss dekker veihjelpen hele Europa. Spør selgeren om de har gode avtaler på forsikring – i mange tilfeller kan du få bedre vilkår gjennom bilforhandleren enn du får i ditt eget forsikringsselskap. 

– Det samme gjelder kanskje finansiering?

– Ja, og i tillegg finnes det mange måter å finansiere på. De færreste betaler kontant, og sammen med selgeren kan du finne ut hva som lønner seg for deg – om det er billån, leasing eller abonnement. 

Her kan du lese mer om finansiering

5) Ta deg god tid til prøvekjøringen

For å prøvekjøre VOYAH trenger du et gyldig førerkort som må fremvises før prøvekjøringen starter. I tillegg krever Statens Vegvesen at alle som skal kjøre en bil med prøveskilter er over 20 år. Er du under, kan du ta med en person som er eldre enn 20 år som kjører bilen for deg.

De som prøvekjører VOYAH FREE finner seg fort godt til rette bak rattet. Nyt bilen, og legg gjerne turen til både bygater og landeveier.

– Lengden på prøvekjøringen kan variere, og når du booker på nett pleier det å stå hvor lenge du har bilen. Bruker du tiden godt, vil du som regel ha mer enn nok til å bli bedre kjent med VOYAH og få svar på det du måtte lure på, sier Lars før han avslutter med en oppfordring:

– Kommer du på flere spørsmål, er det bare å kontakte oss etter prøvekjøringen.

Vil du se og prøvekjøre en VOYAH?

Da er du velkommen til å besøke oss på nærmeste Experience Center, Flagship Store eller Showroom, som vi har flere steder i hele Norge. Du kan enkelt booke prøvekjøring på nettsiden vår.

Gled deg til en elektrisk, bærekraftig og høyteknologisk kjøretur med VOYAH.