Forside > Gode råd for lading av elbil

Gode råd for lading av elbil

Lurer du på hvordan du lader din nye elbil? Her får du nyttige svar spørsmålene du måtte ha om lading av elbil.

Lesetid 2 minutter
Les mer

Det er mye å sette seg inn i når du står der med din første elbil, men ta det helt med ro! Ingenting er så komplisert som det kanskje virker med én gang. Å lade elbilen er enklere enn å fylle bensintanken, og det beste er at du kan gjøre det hjemme om natten eller mens du er på jobb. Skal du lade bilen hjemme, må det skje med en godkjent og trygg elbillader montert på korrekt vis.

Hvilke muligheter har jeg for lading av elbil?

Det finnes flere typer ladere til elbiler. Hjemmeladere er såkalte AC-ladere (vekselstrømlading) med effekt opptil 22 kW. Slike ladere finner du også blant annet på en del ladestasjoner langs veiene, sammen med hurtigladere, i tillegg til borettslag og på kjøpesentre.

Hurtigladere benytter såkalt DC (likestrømlading). Disse laderne har effekt fra 50 kW og oppover. Noen hurtigladere har kapasitet til å lade opptil 300 kW, men det er de færreste elbiler som kan ta imot så høy effekt. For raskest og rimeligst mulig hurtiglading, bør du da velge en lader med ladekapasitet som ligger på maks ladekapasitet til bilen.

En del hotell, campingplasser og feriesentre tilbyr destinasjonslading, noen er offentlige, andre kun for gjester. Da har du lademulighet der du kommer. En del overnattingssteder satser på destinasjonslading for å tiltrekke seg en stadig større andel gjester med elbil.

Hva påvirker ladehastigheten?

Når du lader hjemme om natten når du allikevel sover, vil ikke ladehastigheten ha så mye å si. Du vil som regel komme til en så godt som fulladet bil neste morgen.

Skal du lade langs veien, er det greit å vite hva som påvirker ladehastigheten. Størrelsen på bilbatteriet er angitt i kWh. Jo høyere kWh, desto større batteri. Et stort batteri med høy kWh tar lengre tid å lade enn et batteri med lavere kWh.

Ladehastigheten angis i kW, kilowatt. En billader som leverer 50 kWt på én time, har en gjennomsnittlig ladehastighet på 50 kW.
Elbilen din har en fastsatt ladehastighet. Hurtiglader du på en ladestasjon langs veien, vil et styringssystem sikre at batteriet ikke skades ved med for høy ladehastighet. Så selv med en kraftig hurtiglader, vil den maksimale ladehastighet på elbilen din uansett bestemme hvor fort det lades.

Vil du se og prøvekjøre en VOYAH?

Da er du velkommen til å besøke oss på nærmeste Experience Center, Flagship Store eller Showroom, som vi har flere steder i hele Norge. Du kan enkelt booke prøvekjøring på nettsiden vår.

Gled deg til en elektrisk, bærekraftig og høyteknologisk kjøretur med VOYAH.